04-03-2025 Kaffe og kage bag fronten ved Trine og Thomas Jacobsen.

Du kan se et par billeder fra aftenen ved at klikke her
Teksten herunder er sendt til Grindsted Netavis d. 6 marts 2025 med anmodning om optagelse.
Trine og Thomas Jacobsen gæstede Grindsted Y's Men's Klub med fortællinger fra fronten
Den 4. marts 2025 havde Grindsted Y's Men's Klub besøg af Trine og Thomas Jacobsen, der delte deres oplevelser under temaet "Kaffe og kage bag fronten" . Parret, som har tjent som soldaterhjemsledere i Letland og nu i Oksbøl, fortalte levende om deres tid tæt på den russiske grænse, hvor de skabte et fristed/soldaterhjem for soldater midt i NATOs træningsmission. Her er hovedpunkterne fra deres inspirerende foredrag, baseret på deres egne ord fra tre optagelser:
Et hjerte i krigens larm: Soldaterhjemmet som fristed
Trine og Thomas beskrev, hvordan de etablerede et soldaterhjem i Camp Valdemar i Letland, bygget af containere fyldt med udstyr fra tidligere missioner i Estland og Afghanistan. "Vi blev hjertet i basen," fortalte Trine, og uddybede, hvordan soldaterhjemmet blev et sted, hvor soldaterne kunne finde ro, kaffe og kage midt i konstant larm fra øvelser og helikoptere. Hverdagen bød på formiddagskaffe, eftermiddagskager og aftensamvær med spil som Uno og Matador – uden alkohol og telefoner.
Kaffe som livline og uventede udfordringer
En humoristisk, men sigende anekdote var, da Trine marcherede ind til øverstkommanderende Kold for at skaffe kaffe: "Kold, vi har ingen kaffe!" To timer senere ankom en palleløfter med forsyninger. "Ingen kaffe, ingen krig," lød det fra soldaterne, og parret lærte hurtigt, hvor afhængige alle var af den daglige dosis. De stod også over for praktiske udfordringer som coli bakterier i maden og NATOs bureaukrati, men løste det med opfindsomhed og samarbejde.
Træning og tilpasning til militærlivet
Som civile kastede Trine og Thomas sig ud i en stejl læringskurve. De gennemgik kurser i Aalborg, hvor de lærte at bruge gasmasker, skyde med gevær og navigere med kompas. "Hvis det går galt, skal jeg gå mod vest," blev de instrueret. Deres fysiske træning på basen – inspireret af soldaternes rutiner – hjalp dem mentalt gennem de hårde dage. Thomas indrømmede, at han var imponeret over soldaternes fysiske form, og at han ikke selv ville kunne bære deres udrustning hver dag.
Flagdag og medaljer: Anerkendelse fra NATO og dronningen
På Letlands flagdag oplevede parret en rørende anerkendelse af soldaternes indsats, krydret med danske kager skåret med sabel af dragoner. For deres arbejde modtog de både en NATO-ledelsens mønt og Forsvarets Medalje for international tjeneste fra Dronning Margrethe II. "Vi var bare rare mod nogle mennesker," sagde Thomas beskeden om hæderen.
Hjemkomst og stilhedens behov
Efter et halvt år i Letland vendte de hjem og mærkede et stort behov for stilhed. "Vi sad i hver vores stol i fire dage," fortalte Trine om deres tid i deres lejlighed. De var forberedt på reaktionen fra deres ledere, som advarede om, at både soldater og pårørende ofte har brugt tid til at bearbejde indtrykkene.
Fra Letland til Oksbøl: Erfaringer videregivet
Nu driver Trine og Thomas soldaterhjemmet i Oksbøl, hvor de tager erfaringerne fra Letland med sig. De møder værnepligtige og soldater fra Letland, som hilser og genkender dem. Parret foreslog at tage volontører med fremover, en idé der begejstrede deres erfaringer i Soldatermissionen.
Supplerende refleksioner
Trine, tidligere lærer i over 20 år i Grindsted, og Thomas, en veteranmedarbejder, delte også personlige øjeblikke – fra mødet med forsvarsminister Troels Lund Poulsen til en live-optræden på "Aftenshowet", hvor Trines datter Victoria formanede: "Far, tænk dig om, før du taler!" De fremhævede soldaternes høflighed og taknemmelighed, som "Tak for kagen – fortsæt det gode arbejde," og fremhævede vigtigheden af at bevare sandheden som kirke og K5 i en tid med geopolitisk spænding.
Tak til Trine og Thomas for en aften fyldt med varme, humor og alvor – en påmindelse om, hvordan kaffe og kage kan skabe fællesskab, selv tæt på fronten.
---------------------------------------------------
18. februar 2025 Far laver sovsen
"Far laver sovsen" er igen på banen, efter at denne aktivitet har ligget stille et stykke tid. Et oplagt karlehold var mødt op i skolekøkkenet på Sdr. skole for at stå for maden.
Vores respektive hustruer mødte op ca. 2 timer senere for at se og smage på sagerne. Karleholdet mener selv, at de kom godt fra det, og der faldt også roser af, fra mange af vores hustruer. Under billedserien kan du se opskrifterne ved at klikke på her
------------------------------------------
21-01-2025 Besøg af tidligere missionær Jens Fischer Nielsen

Se flere billeder fra foredraget her
Referatet herunder har været opslået på https://www.netavisengrindsted.dk/ 23-01-2025.
Tirsdag den 21. januar 2025 havde Grindsted Y's Men Klub besøg af den tidligere missionær Jens Fischer Nielsen fra Danmission i Kirkehuset. Jens, der var missionær i Bangladesh fra 1975 til 1987, fortalte levende om arbejdet i Bangladesh og de udfordringer og glæder, der er forbundet med at være kristen i et overvejende muslimsk land.
Bangladesh - et land med mange udfordringer:
Bangladesh er et land med ca. 170 millioner indbyggere, der bor på et areal svarende til Danmark. 90% af befolkningen er muslimer, 9% er hinduer og under 1% er kristne. Landet er præget af fattigdom og en kaotisk trafik, især i hovedstaden Dhaka, der huser 18 millioner mennesker. Mange mennesker fra landdistrikterne søger mod storbyen i håb om et bedre liv, men ender ofte i slumkvartererne, hvis de ikke har en god plan.
Kristne i Bangladesh:
På trods af at de er en lille minoritet, har de kristne i Bangladesh et godt ry i samfundet. De er kendt for at være gode mennesker, der tager sig af andre. Jens fortalte om et eksempel, hvor han præsenterede Danmissions arbejde for en mand, der efterfølgende donerede 100.000 kroner til uddannelse af unge og menighedsarbejde.
Danmissions arbejde i Bangladesh:
Danmission støtter den lokale kirke i Bangladesh gennem menighedsudviklingsprogrammet Local Church Development Program. Programmet fokuserer på at styrke menighedslivet, bl.a. gennem uddannelse af menighedsledere, herunder præster, søndagsskolelærere og kasserere. Derudover støtter Danmission opførelse og renovering af kirkebygninger.
Søndagsskoler - en vigtig del af arbejdet:
Jens fortalte begejstret om søndagsskolernes betydning i Bangladesh. I søndagsskolerne deltager ikke kun kristne børn, men også børn fra andre religioner, der gerne vil høre bibelhistorier og synge sange. Søndagsskolerne er ofte ledet af unge mennesker, der brænder for at dele evangeliet med børnene.
Den lokale menighed – et håb for verden:
Jens understregede, at det er den lokale menighed, der er håbet for verden. Gud har givet hver enkelt menighed gaver og ressourcer, som skal bruges til at opbygge fællesskabet og sprede evangeliet. Det er i den lokale menighed, at forkyndelsen, bønnen, bibelundervisningen og nadveren finder sted.
Fremtiden for Danmissions arbejde i Bangladesh:
Jens fortalte om udfordringen med at sikre kontinuitet i Danmissions arbejde i Bangladesh, da mange af de involverede er ældre. Heldigvis er det lykkedes at få yngre mennesker med i bestyrelsen, som kan føre arbejdet videre. Han opfordrede til at bede for Guds ledelse og for, at flere unge vil engagere sig i arbejdet.
Livsglæde og håb:
Jens afsluttede sin beretning med at fortælle om den 10-årige pige Mupti, der er den eneste kristne i sin skole. Muptis frimodighed og glæde over at være kristen var et stærkt vidnesbyrd om den forskel, troen på Jesus gør i menneskers liv.
Jens Fischer Nielsens besøg i Grindsted Y's Men Klub var en inspirerende aften, der gav et indblik i de kristnes liv i Bangladesh og Danmissions arbejde i landet.
Se flere billeder fra foredraget her