20. Februar 2024

“Bag hegnet i Sdr. Omme.”

Den 20. februar 2024 var der et spændende møde i Grindsted Y’s Men’s Klubben i Kirkehuset, hvor Henrik K. Pedersen fra det åbne fængsel i Sdr. Omme kom og fortalte om stedet. Henrik K. Pedersen har været ansat i fængslet i 5 år med ansvar for landbrugsdelen, hvor nogle af de indsatte bl.a. hjælper til. Han fortalte bl.a., at det kan være lidt af en udfordring at få de indsatte med forskellige baggrunde involveret i arbejdet, der skal udføres i marken året rundt.

Fængslet i Sdr. Omme blev indviet i 1933 og ligger på et stort areal med landbrug, skovbrug, plantage og hede. Området er på 964 ha, hvoraf 465 ha er under plov. Ca. 350 ha er plantage, resten er hede, overdrev og læhegn. Den samlede bygningsmasse udgør for tiden 38.000 m2 under tag.

Man holder ca. 100 stykker ammekvæg på området af racen Charolais. Man forsøger at krydse med andre racer i et forsøg på at få afkom, der er roligere end den rene Charolais race. Førhen var der en stor malkekvægs besætning på stedet, men det er man gået fra.

Man dyrker forskellige kornsorter på markarealerne med salg for øje. Ærter og hestebønner er også forsøgt, men ikke med så stor held i sæson 2023. Desuden er der et pænt stykke græsareal til ammekøerne. Alle afgrøder dyrkes økologisk.

De indsatte kan være beskæftiget inden for forskellige områder som f.eks. køkken, værksted, bygningsvedligeholdelse og depot. Der er også mulighed for undervisning i forskellige fag samt behandling for stof- og alkoholmisbrug. Fængslet modtager mandlige dømte fra Storkøbenhavn og Jylland.

Sdr. Omme Fængsel er et åbent fængsel, der i øjeblikket har plads til 222 indsatte. Det nye er, at man har på området påbegyndt byggeri af et nyt lukket fængsel med plads til 200 indsatte. Byggeriet forventes færdiggjort i 2025. Fængslet vil derefter være det største i Danmark.

Henrik K. Pedersen gav et indblik i, hvordan livet er bag hegnet i Sdr. Omme, både for de indsatte og for personalet. Han fortalte lidt om fængslets historie, organisering, arbejde, uddannelse, behandling og besøg.

Sdr. Omme fængsel har et køkken, hvor der laves mad til andre fængsler i landet.

De indsatte får løn under afsoningen, og den indsatte skal selv stå for madlavning. Nogle af de indsatte går sammen i små grupper for at lave mad til hinanden.

Henrik K. Pedersen forklarede også, at fængslet har fokus på at forberede de indsatte til et liv uden kriminalitet, når de bliver løsladt. Derfor er der også regler og rutiner, som de indsatte skal overholde, samt mulighed for udgang og besøg under visse betingelser.

Han understregede, at fængslet er et sted, hvor der er plads til forskellighed, respekt, dialog og samarbejde, både blandt de indsatte og mellem de indsatte og personalet.

Mødet i Grindsted Y’s Men’s Klub var velbesøgt, og der var stor interesse og nysgerrighed for at høre om fængslet i Sdr. Omme. Henrik K. Pedersen svarede på mange spørgsmål fra publikum.

Mødet var en øjenåbner for mange, som fik et andet perspektiv på, hvad der foregår bag hegnet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23. Januar 2024

**Mission Afrika: En anderledes måde at missionere på**

Den 23. januar 2024 havde Grindsted Y’s Men's Klub besøg af informationsmedarbejder Rikke D. Nielsen fra Mission Afrika. Rikke er tidligere lærer og blev ansat i Mission Afrika den 1. januar 2024. Hun har for nylig været på besøg i Cameroun, et af de seks afrikanske lande, hvor Mission Afrika arbejder i dag.

Rikke fortalte om, hvordan missionsarbejdet har ændret sig gennem tiden. Mission Afrika blev grundlagt i 1913 under navnet Sudan Missionen, og dengang var det primære formål at fortælle om det kristne budskab. I dag er det også at bygge hospitaler, sundhedshuse, skoler og andre praktiske faciliteter, som kan forbedre livsvilkårene for de lokale befolkninger. Mission Afrika giver også faglig undervisning, nødhjælp og hjælp til brøndgravning.

Missionens arbejde foregår i dag i følgende lande: Senegal, Mali, Sierra Leone, Nigeria, Cameroun og Centralafrikanske Republik.

Rikke forklarede, at Mission Afrika i dag bruger mange afrikanske præster til at udbrede evangeliet. De afrikanske præster har flere fordele: de taler det lokale sprog bedre end europæiske missionærer, de har bedre indsigt i kulturen, de er vant til mere simple leveforhold, og de er billigere at ansætte. Som Rikke sagde: “Bedre mission for færre penge”.

Familierne er meget fattige. Det er meget normalt, at der i de enkelte familier er 6 børn eller flere. For kvinderne i området forsøger man at yde minilån, for at de kan starte en forretning op. Kvinderne viser sig at være meget ansvarsfulde, når de får midler til at starte noget op selv

Kirkerne underviser deres egne teologer, evangelister, kordegne, menigheds hjælpere og har også bibelskoler. 

Kirkerne prøver selv at skabe indkomstgenererende projekter. Det kan bl.a. være at lave sten til byggeri.

Rikke fortalte også om nogle af de udfordringer, som Mission Afrika møder i sit arbejde. I mange af de lande, hvor Mission Afrika er aktiv, er der en stor muslimsk befolkning, og i nogle områder er der ekstremister, som gør arbejdet vanskeligt og farligt. Mission Afrika har bl.a. støttet byggeriet af et konvertit center, hvor muslimer, som er konverteret til kristendom, kan opholde sig. Det er ofte farligt for konvertitter at blive i den by, de kommer fra, da de kan blive forfulgt eller dræbt.

Rikke nævnte også, at Mission Afrika samarbejder med SAT7, ( SAT7.org ) en kristen tv-station, som sender udsendelser via satellit til hele Mellemøsten og Nordafrika. SAT 7 når ud med det kristne budskab til mange muslimske lande, hvor det ellers er svært at missionere.

Rikke sluttede sit foredrag med at takke de danske Y’s Men's klubber for deres støtte til Mission Afrika. Hun fortalte, at de danske genbrugsbutikker under navnet Mission Afrika er den økonomiske rygrad for missionsarbejdet. Der er ca. 1300 frivillige, som arbejder i de 58 genbrugsbutikker, som findes i Danmark i dag.

Hvis du vil vide mere om Mission Afrika og deres arbejde, kan du besøge deres hjemmeside: missionafrika.dk